Utbildning inom design

Sverige är ett land som har varit med och utvecklat design och stil världen över under en lång tid. Designen beskrivs som väldigt enkelt med ljusa och naturliga intryck. IKEA och Svenskt Tenn är två företag som har varit med och hjälpt till att sätta Sverige på världskartan när det kommer till design. I IKEA kan du framförallt skåda det som beskriver svensk design, nämligen enkelheten. Både att det är enkelt att sätta ihop och även enkla och ljusa färger är två saker som känns igen från möblerna och inredningen från IKEA.

Jobba för antingen mindre eller större företag

1200px-Marineda_City_5För dig som pluggar inom hantverk, design och konst finns det många inriktningar att välja på angående vad du vill jobba med efter examen. Design är ett brett område och kan menas med allt ifrån design på möbler, grafisk design via dator eller kläddesign. Hur du hittar drömjobbet efter examen i design och hantverk är beroende på vad för företag du skulle kunna tänka dig att jobba för samt vilka arbetsuppgifter som du kan se dig själv utföra. Alla företag är olika och det skiljer både på arbetsuppgifter och även på bredden av områden du kan tänka dig att täcka. I mindre företag krävs det ibland att du måste kunna göra andra uppgifter utöver ditt eget arbetsområde, medan på lite större företag har du några enstaka uppgifter att utföra varje dag. När du jobbar för ett större företag så kan du även ha mer möjligheter till att få kontakt internationellt med antingen samarbetsföretag eller andra företag.

Många jobbmöjligheter i branschen

Alla vet vilka IKEA är och vad som kännetecknar just det företaget. IKEA har fokuserat på den typiska svenska designen i sina möbler och inredning vilket betyder enkelhet och ljusa färger. Det ska vara enkelt att skapa sitt hem och du ska inte behöva hantverkare för att sätta ihop en möbel. För dig som studerar inom just design och hantverk finns många jobbmöjligheter och det är vad du vill som du ska fokusera på. Det har sina fördelar och nackdelar med att jobba för antingen större och mer kända företag eller att jobba för mindre och mer kompakta företag. Att tänka ut vad du är ute efter både för arbetsuppgifter och även om du kan tänkas göra uppgifter utanför ditt område är en stor fördel. Vill du bygga upp din karriär till internationell nivå är ett tips att söka till lite större företag som kan ha samarbetspartners i andra länder.