Svensk glasdesign

 

Sverige har länge varit känt för att ha en särskilt anrik tradition inom glasdesign. Det finns till och med en plats som har uppkallats efter dess täta kopplingar till hantverket. Platsen kallas för Glasriket och ligger beläget i Småland. Det är här som majoriteten av alla berömda glasbruk har sina rötter – och det är här som många av dem finns kvar än idag. Framför allt är det orter som Emmaboda, Nybro, Lessebo och Uppvidinge som har gått tillsammans för att skapa samarbetet. Det innebär att de har fått större resurser till att marknadsföra platsen och göra det mer tillgängligt för turister.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAGlasrikets rötter går långt tillbaka i tiden. Redan på 1700-talet började de första glasbruken dyka upp i området. Anledningen var ingen slump. Istället hade staten bestämt sig för att investera i området för att på så sätt skapa en levande industri. Tack vare glasindustrin valde fler människor att bosätta sig i området eftersom det fanns både jobb och samhällen. Det ledde i sin tur till positiva synergieffekter som fick hela Småland att leva upp. Under årens lopp har dock Glasriket genomgått många förändringar. Medan det från början var tänkt att leverera enklare glas i massproduktion övergick det gradvis till att handla om mer konstnärlig glasblåsning för att sticka ut i konkurrensen.

Ett av glasbruken som lyckades särskilt väl med att vara kreativa och originella var Orrefors. De hade några duktiga glasblåsare som såg till att designen låg precis i linje med rådande stilideal såväl i Sverige som utomlands. Det gav Orrefors ypperliga möjligheter att bygga ett varumärke som signalerade kvalitet. Än idag är Orrefors kanske det kändaste glasbruket från Glasriket och det fortsätter att ha sin produktion i området. Totalt finns det nu 13 glasbruk som fokuserar på att ständigt forma nya glasvarianter.

Som besökare finns det möjlighet att åka till ett av glasbruken och se hur det går till när glas skapas. Många av teknikerna har funnits med i många år och används fortfarande på samma sätt. Där erbjuds du också att köpa glas direkt från bruken. Ett annat sätt att njuta av vacker estetik är att välja ett eget motiv och trycka upp det på en canvastavla.