Stig Lindberg

Stig Lindberg är en av Sveriges mest kända och folkkära formgivare, som framförallt arbetade med keramik som medium. De flesta svenskar känner nog Stig Lindberg genom någon av de många serviser han skapade under den tid han arbetade för Gustavsberg; namn som Berså, Blå Blom, Spisa Ribb, Terma och Birka framkallar omedelbart mönster i huvudet på alla som växt upp med eller samlar på dessa keramiska skapelser av Stig Lindberg.Lindberg_och_Kage_1938

Lindberg föddes år 1916 i Umeå. År 1935 tog han studenten i Jönköping, och efter det började han på Konstfack i Stockholm, som då hette Tekniska skolan. Han fick kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik redan ett år senare, när han bara var 20 år gammal. Kontakten var då med den dåvarande fabrikschefen, Axel Odelberg. Eftersom fabriken gick dåligt kunde Odelberg inte ens erbjuda en praktikanställning under sommarlovet, varpå Stig Lindberg ska ha svarat med självsäkerhet: ”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Som det skulle visa sig var Lindbergs påstående inte bara tomt prat; han skulle verkligen sätta fart på affärerna på Gustavsbergs porslinsfabrik. Kanske anade Odelberg detta, då Lindberg i alla fall fick anställning under sommaren, och tillfälle att visa för Wilhelm Kåge vad han gick för. Kåge var den dåvarande konstnärlige ledaren för Gustavsberg, och blev sedermera lärare till Lindberg.

Under större delen av 1940-talet arbetade Lindberg som formgivare och konstnär åt flera olika uppdragsgivare, bland annat åt Målerås glasbruk och NK (för vilka han formgav textilier). Han tillträdde som konstnärlig ledare för Gustavsbergs porslinsfabrik år 1949, och stannade där till 1957 – en gyllene tid för fabriken såväl som för Lindberg. Han skulle återvända till Gustavsberg mellan 1971 och 1980, men innan dess arbetade han som huvudlärare i keramik vid Konstfack. Lindberg dog i Italien år 1982, dit han flyttat efter att han slutat på Gustavsberg en andra gång.

Stig Lindbergs serviser har en självklar plats i många svenskars hem, och används både till vardag och fest. Om du letar efter recept på maträtter som du kan lägga upp på din Stig Lindberg-servis och servera dina gäster, ska du gå in på Matklubben. Där finns tusentals recept på rätter som passar alla tillfällen.