Arbeta som inredare

Det finns flera sätt att få uttryck för sin mer kreativa sida. Man kanske har fallenhet för att rita och måla, eller kanske musik eller författande – inredning är bara ännu ett sätt att leka med färg, form och intryck. Det finns flera bra tips om att arbeta som inredare, och en viktig sak att komma ihåg i första hand är skillnaden mellan inredare och inredningsarkitekt. Inredningsarkitekt kräver en utbildning på 3-5 år och arbetar ofta med byggen och liknande, medan det är lättare och snabbare att börja jobba som inredare.

Kreativitet och formgivning

Image of comfortable white double sofa in day room

Att vara inredare handlar om att förverkliga kundens vision och drömmar. Det handlar om att ta en idé eller ett tema och skapa något större, att ge ett utrymme en alldeles unik känsla med hjälp av färger, möbler och detaljer. Att skapa en genomgående känsla är för många en utmaning, att ge rummet den personlighet som kunder eftersträvar. Är det ett modernt, rent kontor med monokroma färger och skarpa kanter? Eller är det ett mysigt, välkomnande hem med jordnära toner och mjuka detaljer? Eller kanske till och med en restaurang som behöver följa ett visst tema utifrån vilket land eller kultur maten kommer ifrån? Inredning kan vara spännande och kul, och det formas även ofta starka band mellan inredare och andra i branschen. Att till exempel ta del av målare Stockholm och andra städer man arbetar i skapar bra relationer. Detta gör att man kan återvända till samma kollegor, uppdrag efter uppdrag.

Inredare är ett varierat och utmanande jobb. Några lyckas bra och arbetar utomlands som inredare, vare sig det gäller hem, hotell, restauranger, kontor, eller till och med lyxkryssare. Som inredare ger man sin speciella signatur till varje rum man inreder, samtidigt som man följer kundens önskemål och vision – detta gäller alla typer av konst och kreativa yrken. Det gäller att kunna ta en enkel idé och göra det till något mer komplext och personligt, då de allra flesta kunder kanske inte har riktigt lika bra koll på vilka trender, regler och möjligheter som finns och därför ofta bara har några få kriterier. Det gäller att kombinera det praktiska med kundens vision, samtidigt som man håller sig inom sin budget och gör miljön till sin egen. Inredare är ett drömjobb för många, och det finns massor av olika sätt att tillämpa denna passion och dessa kunskaper, bara man har lite fantasi och möjligheter.