Vad är svensk design?

Svensk design är, och har länge varit, internationellt erkänd. Här finns en rad företag och designer som bidragit till att sätta Sverige på kartan när det kommer till design. Traditionellt sett kännetecknas svensk design av enkla linjer och ett avskalat, ljust och naturligt intryck.

 

En stor profil inom svensk design var länge den kunglig svenske prinsen Sigvard Bernadotte. Han arbetade som illustratör och formgivare och skapade en rad ikoniska svenska designprodukter tillsammans med flera stora företag. Han skapade bland annat skålserien Margrethe för Rosti, en vacker termos i samarbete med Georg Jensen och den klassiska konservöppnaren Röda Klara.

 

För de allra flesta är det nog IKEA som främst kännetecknar svensk design. Detta nyskapande möbel- och heminredningsföretag som grundades 1943 har verkligen tagit världen med storm. Mannen bakom succén är Ingvar Kamprad. Han ville producera estetiskt tilltalande möbler som samtigt var praktiska och inte kostade alltför mycket. Framgången blev snart ett faktum och idag finns det IKEA-varuhus i mer än 25 länder världen över. I Sverige är det nog inte många hem som helt saknar IKEA-producerade produkter och möbler.Vad är svensk design 1

 

Ett annat välkänt designföretag är Svenskt Tenn som grundades 1924. Från början producerade detta företag, precis som namnet antyder, endast föremål gjorda i tenn. Idag har man dock utökat verksamheten och producerar en rad inredningsföremål – allt ifrån tyg och tapeter till vaser och andra prydnadsföremål. En av företagets mest välkända produkter är den vackra trearmade ljusstaken ”Vänskapsknuten” som designades av Josef Frank under en tid av stora oroligheter i Europa.

 

I Sverige är vi även kända för vårt glas och keramik. Rörstrands Porslinsfabrik är en av de riktigt stora aktörerna inom detta område. Denna fabrik anlitade under hela sin verksamma tid flera av de allra största formgivarna och keramikerna. Detta utmynnade i en rad kända och älskade produkter som står sig än idag. Det finns många samlare av Rörstrandsporslin och många av de mest eftertraktade föremålen, de som inte tillverkades i stora upplagor och därmed är mycket sällsynta, inbringar än idag stora summor då de säljs. Mest kända är man kanske för serviser som till exempel Gröna Anna.