Svenska kläddesigners

För att få en bättre uppfattning om vilka de allra största svenska modeskaparna är, och har varit, kan man börja här. Svenskar har alltid haft en bra känsla för stil, formgivning och design och modebranschen är såklart inte något undantag. Många duktiga designers har sett dagens ljus i vårt avlånga land och fortsätter att göra så. Alla har de såklart olika stilar men svensk design har alltid en viss signatur som kännetecknas av en slags avskalad sval elegans och ledighet. Bland framgångsrika kläddesigners och märken kan nämnas Filippa K, Whyred, Carin Wester och Ann-Sofie Back. Dessa har alla fått stora framgångar och erkännanden inom modeindustrin

 

En annan mycket framgångsrik och framstående svensk kläddesigner är naturligtvis Lars Wallin. Wallin utbildade sig på den kända designhögskolan Beckmans och öppnade sedan sin egen ateljé med tillhörande klädmärke år 1996. Han har länge varit mycket flitigt anlitad för att skapa scenkläder och kostymer åt kända svenska artister samt till teateruppsättningar och andra föreställningar. Han har även nått berömmelse på grund av de många klänningar och outfit som han skapat åt de svenska prinsessorna Viktoria och Madeleine. Lars har tre ledord när det gäller den egna linjen; de utgörs av tidlös, vacker harmoni och ett öga för detaljer. Livet som skapare av haute couture har inte alltid varit lätt för Lars men slutligen förvandlades det dock till en riktig framgångssaga.

Extravagance. Glamorous Woman in Surreal Metallic Headwear

 

Carin Rodebjer är en annan framgångsrik svensk modeskapare. Karin kommer ursprungligen från Gotland men upptäcktes på New Yorks gator. Hennes egenhändigt skapade kreationer fångade genast branschkunnigas intresse och gav henne en chans att satsa fullt ut på sitt modeintresse. Hon började sälja sina kläder till vänner och bekanta samt små lokala klädbutiker i New York. Idag är Rodebjer ett flerfaldigt prisbelönat märke som är mycket uppskattat och säljer i stora upplagor både i Sverige och utomlands. Märket kännetecknas av enkelt skurna plagg som kan användas både till vardags och till fest och som klarar av övergången mellan dag och natt. Man strävar helt enkelt efter att göra de dagliga klädvalen lättare för användarna.