Kosta Boda
En snöboll finns nog i de flesta svenska hem. Den klassiska ljuslyktan med sin utsökta form och krispiga yta påminner om svensk vinter och är en populär present både inom och utom landets gränser. Formgivaren Anne Wolff träffade rätt 1973 när hon skapade snöbollen. I dag har Kosta Boda ett tiotal formgivare knutna till företaget. Kollektionerna är flera och man hittar allt från enkla, stilrena vinglas till cerise döskallar som för tankarna till Hamlet. Samarbetet mellan glaskonstnärerna och hantverkarna är mycket nära och gör Kosta Boda till ett varumärke med stark personlighet.
Se fantastisk glaskonst
Har ni besökt Kosta Boda Art Gallery? Om inte bör ni göra det för här finns konst av världsklass. Konsthallen är ritad av Bruno Mathsson i början av 50-talet och Bruno Mathsson-hallen har glasmosaikgolv. 2014 gjordes det gamla brukskontoret om till galleri. Här finns även en glasbar där man kan njuta av något gott att dricka. I somras stals glaskonst från Kosta Bodas eget konstgalleri. En av de skulpturer som försvann var konstnären Bertil Valliens ”Janus huvud” som var värt 250 000 kronor. Bertil Vallien skapar fantastisk glaskonst som har väckt förundran i över trettio år. Den som är ute efter en mycket speciell gåva kan verkligen finna den här.
Bo på Kosta Boda Art Hotel
Glasbruket i Kosta Boda grundades redan 1742 i Smålands täta skogar. Här tillverkades mest bruksglas men kungafamiljer och adelsmän beställde även glaskronor och liknande. Från början var glasblåsarna från Tyskland men efter kritik att det man skapade var identiskt med det som fanns i övriga Europa, anställde man formgivare från orten, vilket blev grunden till företagets sätt att arbeta i fortsättningen. I dag sker en stor del av tillverkningen utanför Sveriges gränser, mest inom Europa och en liten del i Asien. På glasbruket i Kosta har företagets formgivare sina ateljéer. Här finns möjlighet till guidade visningar, och man kan även få prova på glasblåsning. Bor gör man på Kosta Boda Art Hotel.