Gustavsbergs porslinsfabrik
När man säger ”svensk design” tänker nog många först på Gustavsberg och deras ikoniska serviser som Blå Blom och Berså. Gustavsbergs porslin har funnits i svenska hem ända sedan första halvan av 1800-talet, då bolaget grundades redan 1825. Bakgrunden var att kommerserådet Johan Olof Wennberg och grosshandlaren Johan Herman Öhman tillsammans startade firman för ”porslinstillverkning”, på en tomt som Öhman köpt på Värmdö. År 1827 kunde man göra den första provbränningen, men resultatet blev misslyckat, och till en början var man tvungna att starta vaxljustillverkning som sidoverksamhet för att kunna hålla porslinstillverkningen igång.
Det var först i slutet av 1930-talet som det började gå bra för bolaget, och vändningen kom i samband med att man började använda engelsk lera och engelska metoder istället för tyska, som tidigare. Det var också nu som man började använda ankaret för att märka sina produkter. Därefter gick utvecklingen stadigt framåt för Gustavsberg, och i slutet av 1800-talet hade man runt 900 anställda.
En annan viktig vändpunkt för företaget skulle bli Stig Lindbergs arbete för porslinstillverkaren. Han blev konstnärlig ledare för Gustavsberg 1948, och innehöll posten fram till 1957, och sedan igen 1971-1980. Det är Stig Lindberg som ligger bakom succéerna Berså och Blå Blom, liksom andra ikoniska serviser som Spisa Ribb, Terma och Birka. Blå Blom är Gustavsbergs absolut största succé, då servisen tillverkades utan avbrott mellan år 1874 och år 2006. Lindberg ville framförallt skapa vardagsporslin till folkhemmet, något han också gjorde med bravur. Om du samlar på en servis från Gustavsberg, men har svårt att hitta de delar du saknar, kan det vara en bra idé att leta på Allaannonser.nu. Då letar du nämligen på de flesta annonssidorna online för begagnade saker med en enda sökning. Det var också Lindberg som rekryterade Lisa Larson till Gustavsberg, keramikern som skapat många folkkära keramikserier som Adventsbarn och Lilla zoo.
Gustavsberg är idag ett dotterbolag till ett tyskt företag, Villeroy & Boch. Man tillverkade fortfarande sanitetsporslin fram till 2014, men den verksamheten lades ned det året. En liten produktion av hushållsporslin och prydnadssaker i keramik finns dock fortfarande i Gustavsberg av HPF (Hushållsporslinsfabriken) i Gustavsberg AB, som är ett fristående bolag.