Grafiska formgivare från Sverige

Grafisk design är egentligen bara ett gemensamt samlingsnamn för konsten att använda sig av bilder, typsnitt, logos, färger och andra bildliga effekter för att skapa ett visuellt intryck och locka mottagaren att uppleva vissa känslor eller få vissa associationer. För att lyckas göra detta på ett subtilt sätt krävs stor skicklighet och en väl utvecklad fingertoppskänsla. Denna kunskap kan sedan appliceras på en rad olika medel så som trycksaker, posters, informationsskyltar eller datorskärmar. I Sverige finns det många duktiga och framgångsrika grafiska designers – faktum är att vi svenskar näst intill är världsledande inom detta område.

 

Posters med grafisk design är en konstform som ständigt ökar i populäritet. Många människor med kunskap och intresse för design väljer idag att posters framför mer traditionell konst när det kommer till att inreda det egna hemmet. Det är också något många svenska formgivare tagit fasta på. Hos Nordic Design Collective, som är en sammanslutning som stödjer många självständiga designers från Norden i deras arbete, hittar man många posters från flera av Sveriges bästa grafiska formgivare. Några av de designers som omfattas av samarbetet inkluderar Camilla Edfors som skapar vackra reproduktioner av sina målningar i vattenfärg, den mycket begåvade fotografen Dan Isaac Wallin som genom att misshandla sina filmer och negativ på ett varsamt sätt skapar en helt unik stil och känsla i sina foton, Simon Key Bertman som arbetar med textil och vars främsta fokus är att skapa tyger som står ut på grund av färg, textur och mönster och den skickliga illustratören Anna Grundberg som kommer från Örnsköldsvik.Grafiska formgivare från Sverige 2

 

En annan mycket framgångsrik grafisk designer tecknare och affischskapare var Olle Eksell. En av hans allra mest kända verk är de klassiska ögonen som finns på förpackningarna för Ögonkakao från företaget Mazetti. Denna design har på senare tid fått ett uppsving och posters med motivet pryder många designintresserade personers väggar. Olle var mycket framstående inom den svenska designbranschen och var en av de första förespråkarna för att grafisk design kan användas för med än att bara skapa visuella intryck.